Tuhansien järvien Suomi

Euroopan unionin maista Suomessa on eniten järviä. Suomessa on yli 180 000 järveä, joiden pinta-ala ylittää 500 neliömetriä. Tässä artikkelissa kerromme suurimmista suomalaisista järvistä sekä suomalaiselle luonnolle tyypillisistä vesistömaisemista.

Suomen suurimmat järvet

Suomen suurin järvi on Saimaa, jonka pinta-ala neliökilometreissä mitattuna on noin 4 400. Järven koon määrittäminen ei ole yksitteistä, sillä tämä Kaakkois-Suomessa sijaitseva vesialue sisältää monia järvenselkiä ja niitä yhdistäviä salmia. Saimaassa elää eräs erittäin harvinainen ja hyvin uhanalainen eläinlaji: saimaannorppa. Saimaannorppia on enää vain muutama sata yksilöä, ja erilaisista tukitoimista huolimatta laji on edelleen katoamisvaarassa.

Suomen toiseksi suurin järvi on Päijänne, joka sijaitsee Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella. Vesipinta-alaa Päijänteessä on noin 1 100 neliökilometriä, minkä lisäksi siihen kuuluu lukuisia saaria. Maan kolmanneksi suurin järvi, Inarijärvi, sijaitsee Lapissa, ja sen pinta-ala 1 084 neliökilometriä. Tämä pohjoinen vesistö on erityisesti kalastajien suosiossa, ja sieltä voi pyytää esimerkiksi siikaa, muikkua ja taimenta.

Järvien kasvit ja eläimet

Suomen tarjoavat väestölle muutakin kuin vain silmänruokaa. Järvien kasvi- ja eläinkanta on runsas, ja vesistöjen kunnosta, kuten muunkin luonnon puhtaudesta, pyritään pitämään hyvää huolta myös lainsäädännön avulla. Suurimpia uhkia suomalaisten järvien hyvinvoinnilla ovat teollisuuden sekä maa- ja metsätalouden päästöt. Myös ilmansaasteet vaikuttavat vesistöjen kuntoon.

Suomen vesistöissä on aikojen saatossa havaittu yhteensä erilaista 103 kalalajia, joista tosin vakituisesti järviä asuttaa vain osa. Yleisimpiä pyydystettäviä kalalajeja Suomen järvissä ovat ahven, kuha, särki ja hauki, joista ahventa ja haukea esiintyy melkein kaikissa järvissä. Hauet kasvavat melko suuriksi, ja metrin pituisen hauen saalistaminen on mahdollista monilla järvialueilla. Viime vuosien lämpimien kesien ansiosta myös järviahvenet ovat kasvaneet aiempaa suurimmiksi, ja järvistä voikin saalistaa jopa puolen kilon ahvenia.

Myös järvien kasvisto on monipuolinen, mutta Suomessa on myös paljon karuja järviä, joissa erityisesti rantakasvisto on niukkaa. Tyypillisiä suomalaisia järvikasveja ovat kelluslehtiset kasvit lumme, ulpukka ja uistinvita, ilmmaversoiset kasvit järviruoko, järvikaisla ja järvikorte sekä uposkasvit, kuten ahvenvita, vesirutto, karvalehti, ja erilaiset vesisammalet.