Mitä mökillä voi harrastaa?

Monella suomalaisella on käytössään kesämökki, mutta varsinkin lapset ja nuoret tuntuvat kärsivän tekemisen puutteesta mökkilomien aikana. Moni kesämökki sijaitsee järven rannalla, mutta mökillä voi puuhata muutakin kuin laiturin nokassa istumista onkivapa kädessä. Tässä artikkelissa esittelemme ajanvietteitä, joita lähes jokaisella mökillä voi harrastaa.

Pihapelit

Perinteiset pihapelit ovat oivallisia mökkiharrastuksia. Kokeilkaa taitojanne Mölkyssä, kroketissa ja vaikkapa renkaanheitossa. Jos tilaa on enemmän, voitte pelata jalkapalloa tai tehdä pienen golf-radan. Tikanheitto on perinteinen suomalainen mökkiharrastus, mutta terävien tikkojen vuoksi se ei ehkä sovi perheen pienimmille. Täydellisiä pelikenttiä tärkeämpää mökkipeleissä on rento tunnelma ja yhdessä tekeminen.

Sisäpelit

Suomen kesä on säiden näkökulmasta arvaamaton, ja todennäköisesti mökkilomanne ajankohtaan osuu ainakin yksi sadepäivä. Älypuhelimien ja tablettien sijaan kannattaa kaivaa esiin lautapelit, kuten Monopoli, Afrikan tähti ja shakki, tai pelikortit, joilla voitte pelata esimerkiksi ristiseiskaa tai venttiä. Kun pienimmät pelikaverit ovat nukahtaneet, aikuiset voivat jatkaa korttipelaamista esimerkiksi pokerin parissa. Aikuiset voivat tehdä pelistä entistä jännittävämpää asettamalla panoksia. Panokset voivat olla rahaa tai leikkimielisemmässä pelissä esimerkiksi tulitikkuja. Aikuiset voivat syventää peliharrastustaan myös mökkiympäristössä netin pelipaikoissa, kuten Casumo-kasinolla.

Puutarhanhoito

Kesämökit sijaitsevat pääsääntöisesti aina luonnon keskellä, joten puutarhanhoito on mökkiympäristössä luonnollinen puuha. Puutarhan ei tarvitse olla iso eikä täydellisesti rakennettu, vaan voit kasvattaa esimerkiksi hyötykasveja, kuten porkkanaa ja sipulia, omaan käyttöön. Pieni kukkapenkki pihatien vieressä tekee tunnelmasta kodikkaan ja toivottaa mökille tulijat tervetulleiksi.

Vesiurheilulajit

Suomi on tuhansien järvien maa, ja lähes kaikki kesämökit sijaitsevatkin järven tai muun vesialueen välittömässä läheisyydessä. Vesistöt tarjoavatkin mahdollisuuden monenlaisten vesiurheilulajien harrastamiseen. Nauti kesästä uimalla, sukeltamalla tai snorklaamalla. Jos ilma on liian viileä, voit lämmittää saunan ja käydä pulikoinnin lomassa lämmittelemässä siellä välillä. Soutu ja melonta sopivat myös viileämpiin kesäpäiviin, ja soutuveneestä käsin on helppo harrastaa myös onkimista ja virvelöintiä. Suomen järvet ovat kalaisia, joten parhaimmillaan voit saada illalliskalat mökkisi rantavesistä. Rohkeimmille sopivia vesiurheilulajeja ovat esimerkiksi vesihiihto ja lainelautailu. Näistä jälkimmäinen tosin edellyttää tuulista säätä ja jonkinlaisia aaltoja, mutta se on sitäkin jännittävämpää puuhaa.