Järvien vesiurheilulajit

Moni suomalainen suuntaa kesällä mökille järvimaisemiin. Järvet ja muut vesistöt tarjoavat myös mainion ympäristön vapaa-ajan aktiviteetteihin. Tässä artikkelissa kerromme vesiurheilulajeista, joita voi harrastaa järvissä ja muilla vesialueilla.

Uinti

Uinti on monien mökkeilijöiden suosikkiharrastus. Suomessa on paljon pieniä järviä ja lampia, joiden vedet lämpenevät melko nopeastikin kesäisten ilmojen koittaessa. Suomalaiset pulahtavat tosin hieman viileämpäänkin veteen, varsinkin saunomisen yhteydessä. Uintiin ei tarvita erityisiä välineitä, joten se on hyvin helppo kesäinen harrastus. Ilmojen lämmetessä monia Suomen vesistöjä tosin piinaavat usein sinileväesiintymät, joita erityisesti herkkien uimareiden kannattaa välttää.

Sukellus

Monet pitävät sukeltamista meressä harrastettavana lajina, mutta sukeltamista voi oikein hyvin harrastaa myös järvivesissä. Harrastusta koskevilta internetsivuilta löytyy paljon tietoa eri vesialueiden soveltuvuudesta sukellukseen sekä tietoa esimerkiksi näkyvyydestä ja veden kasvillisuudesta. Pienillekin lapsille soveltuva sukelluksen muoto on snorklaus eli pintasukellus, jossa sukeltaja hengittää ilmaa koko ajan erityisen putken välityksellä.

Soutu

Soutaminen ei edellytä kilpavenettä, vaan soudella voi hyvin tavallisella puusta tai lasikuidusta valmistetulla soutuveneellä. Veneen lisäksi soutamiseen tarvitaan airot, joilla venettä liikutetaan vedessä. Aina veneellä liikuttaessa kannattaa muistaa pukea päälle pelastusliivit.

Melonta

Melonnassa kajakkia tai kanoottia liikutetaan vedessä melomalla. Kajakkeja on monenlaisia harrastusvälineistä kilpailuissa käytettyihin malleihin, ja lajin parissa viihtyy varmasti jokainen. Ennen järvimelontaharrastuksen aloittamista kannattaa kuitenkin varmistaa, että kanootti on järviolosuhteisiin riittävän tukeva.

Urheilukalastus

Suomalaiset ovat kalastus- ja metsästyskansaa, ja kalastuksella onkin ollut tärkeä rooli ruoan hankinnassa menneinä vuosisatoina. Nykyään kalasaalis on helpompi napata kaupan kylmätiskiltä, mutta moni harrastaa edelleen jopa kilpatasolla asti. Tuhannet järvet tarjoavat lähes loputtoman määrän kalastuspaikkoja, ja voit kokeilla onneasi perinteisellä mato-ongella, virvelöimällä tai verkkojen avulla.

Lainelautailu

Lainelautailua kutsutaan myös surffaukseksi, ja siinä tavoitteena on kulkea veden päällä niin sanotun surffilaudan päällä. Kuten lajin nimikin kertoo, lainelautailussa tarvitaan vähintään laineita laudan liikuttamiseen. Surffaus on hyvin suosittu laji lämpimissä ilmastoissa ja suurten merten rannoilla, esimerkiksi Australiassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa. Suomessa järvisurffausta rajoittavat lähinnä olosuhteet, mutta uskaliaimmat ja vannoutuneimmat lajin harrastajat lautailevat kyllä kotimaankin maisemissa.